Culturile noastre de flori de galbenele sunt obtinute pe terenuri izolate si insorite din judetul Valcea, intr-un cadru natural nealterat si fara sa folosim pesticide sau insecticide.

Florile de galbenele sunt plante ornamentale, dar mai ales medicinale folosite din cele mai vechi timpuri încă de pe vremea grecilor și romanilor, în numeroase scopuri curative, gastronomice și nu numai.

Istorie

Gălbenelele reprezintă una dintre cele 20 de specii ale genului Calendula, din familia Asteraceae-lor, flori care sunt înrudite cu floarea-soarelui, anghinarea și salata-verde.

Gălbeneaua își datorează numele științific romanilor, care au remarcat faptul că ea înflorește la începutul majorității lunilor dintr-un an. În consecință, din punct de vedere etimologic, actualul „Calendula” se originează în latinescul ”calendae”, cuvânt menit a desemna zilele premergătoare lunii pline.

Acestea, în calendarul roman reprezentau prima zi a fiecărei luni, astfel încât ei au interpretat înflorirea constantă a gălbenelelor, alături de coloritul galben-portocaliu intens, ca pe un simbol al bucuriei și al bunei-dispoziții. Prin urmare, inca din cele mai vechi timpuri romanii considerau că privitul acestor flori poate inspira stări de mulțumire, bucurie, fericire, beatitudine.

Compozitie Chimica

Compoziție chimică: saponozide triterpenice având la bază derivați ai acidului glucuronil oleanolic: carotinoide dintre care licopina, a și (3-caroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila, violaxantina, flavoxantina, crizantemaxantina etc, precum și unele poliine; flavonoizi și glicozizi flavonici: izoramnetin-3-ramnoglicozizi, rutinozizi și derivați ai cvercetolului; ulei volatil (cea 0,02%), substanțe amare cu structura nedefinită, gumirezine, mucilagii, esteri colesterinici ai acizilor lauric, miristic, palmitic și margaric; vitamina C, acid malic substanțe proteice

Utilizare

În terapii medicinale, gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând – ținta fiind ulcerul și gastritele. Preparatele fitoterapeutice din gălbenele sunt utile în tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile hepatice și afecțiunile biliare. Principiile active din gălbenele se pretează pentru tratarea locală a plăgilor de diverse origini, a înțepăturilor de insecte, a degerăturilor și arsurilor, a infecțiilor localizate ale pielii, a plăgilor care se vindecă greu – plăgile atone -, în terapia acneei precum și pentru ameliorarea tenurilor uscate. Extractul din gălbenele este folosit în tratamentul pe cale naturală al giardiozei, iar după unii autori este util ca adjuvant în tratamentul ulcerului gastric și ulcerului duodenal.